Skip links

Cum Putem Contribui La Protejarea Mediului Înconjurător?

Din păcate, oamenii nu au fost foarte buni administratori ai Pământului de-a lungul anilor. Pentru a proteja mediul și pentru a păstra planeta pentru generațiile viitoare, cu toții trebuie să facem pași proactivi către obiceiuri de viață mai curate.


           Majoritatea daunelor aduse mediului nostru provin din consum:

          ce consumăm, cât de mult consumăm și cât de des.

Fie că este vorba de benzină, alimente, îmbrăcăminte, mașini, mobilier, apă, jucării, electronice, bijuterii sau alte bunuri, toți suntem consumatori. Cheia nu este să încetăm să consumăm, ci să începem să fim atenți la obiceiurile noastre de consum și la modul în care fiecare achiziție sau acțiune afectează ecosistemul.

Vestea bună este că adesea nu este prea dificil, costisitor sau incomod să devii mai prietenos cu mediul. Poate fi chiar o provocare de împărtășit în rândul familiei sau al colegilor, prietenilor. Și, deși micile schimbări la nivel individual pot părea nesemnificative, să ne gândim numai cât de curată ar fi planeta dacă toată lumea ar adopta chiar și câteva dintre     următoarele modificări de comportament.

  Așadar, iată câteva din modurile prin care puteți începe să protejați mediul astăzi:

  • Consumă mai puțin

Reducerea consumului poate avea un impact uriaș asupra mediului înconjurător. Cei trei ”R” – redu, reutilizează și reciclează – primesc multă atenție, dar planeta ar putea beneficia de o anumită concentrare asupra celui mai important ”R”: refuzul.

Dacă vom cumpăra mai puțin, vom consuma mai puțin și automat vom produce mai puține deșeuri.

  • Compostarea resturilor alimentare

Compostarea resturilor alimentare și a deșeurilor oferă recompense duble: ține o cantitate incredibilă de gunoi departe de fluxul de deșeuri și produce un sol bogat și gratuit pentru a fi folosit în grădină.

  1. Alegeți varianta reutilizabilă

Pahare, paie, farfurii, pungi sau alte recipiente, toate acestea de unică folosință. Odată ce ați trecut la articolele reutilizabile și vă luați angajamentul de a le folosi cât mai des posibil, veți începe să vedeți și rezultatele (mai puțin gunoi) și veți contribui la protejarea mediului într-un mod semnificativ.

  • Reciclează

Reciclarea este unul din cele mai ușoare și mai eficiente moduri prin care putem ajuta mediul înconjurător. Reciclând, oprim deșeurile din a ajunge în gropile de gunoi, de unde se pot răspândi în ecosistemele naturale, poluând apa și solul. Totodată, în felul acesta ajutăm economia, se creează locuri de muncă și contribuim la fabricarea de noi produse din materiale reciclate.

  • Cumpărați local

În timp ce vorbim despre cumpărături, este important să ne gândim la drumul pe care îl parcurg lucrurile pentru a ajunge la noi. În schimb, putem verifica piața locală pentru alimente proaspete, fără ambalaje și combustibil necesar pentru livrare.

  • Mergi pe jos sau cu bicicleta

     Pentru călătorii scurte, încercați să mergeți pe jos sau cu bicicleta – pe lângă protejarea mediului, veți obține și o doză sănătoasă de mișcare.

  • Folosește mai puțină apă

Conservarea apei acasă este una dintre cele mai simple modalități de a proteja mediul. Gândește-te la toate momentele în care consumi apă, atât în interiorul, cât și în exteriorul casei tale.

Există multe motive pentru care ar trebui să ne străduim să trăim un stil de viață mai durabil și să protejăm mediul. Protejarea mediului înconjurător este fundamentul pentru susținerea planetei, comunității și economiei noastre. Mediul nostru susține și adăpostește ecosistemele noastre, permițându-le să crească și să prospere. Astfel, dacă nu reușim să ne protejăm mediul înconjurător, vom pune în pericol viețile oamenilor, animalelor, plantelor și altele.

______________________

Proiectul VIITOR este finanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020, Axa prioritară 2: Îmbunătățirea situației tinerilor din categoria NEETs, Obiectiv tematic 8, Prioritatea  de  investiție 8.ii, Apel de proiecte POCU/910/2/4/Operațiune compozită O.S. 2.1, 2.2.

Leave a comment