Skip links

Cum alegem meseria sau profesia potrivită?

„Alege-ţi o meserie pe care să o iubeşti şi nu vei lucra o zi în viaţa ta.”

– Confucius

Proiectarea parcursului profesional și alegerea unei profesii care să corespundă cu aptitudinile, competențele și interesele personale poate fi un proces destul de dificil, mai ales pentru tinerii la început de drum. Unii își aleg încă din copilărie meseria pe care vor să o practice, alții se lasă ghidați de părinți și familie, în timp ce alții decid în ultimul moment ce cale vor să urmeze, neavând neapărat un plan bine definit. În contextul ultimilor ani, piața muncii a suferit schimbări majore, mulți dintre angajatori promovând programul flexibil, lucratul de acasă sau de la distanță (nomazi digitali). Este clar că piața muncii este într-o continuă transformare, iar tinerii sunt expuși unei arii mult mai vaste de opțiuni și totodată incertitudini: „Care este cea mai solicitată meserie? ”, „Ce meserie să aleg ca să câștig bine? ”, „Ce profesie să aleg ca să îmi pot construi o carieră de succes? ”.

La toate aceste întrebări nu există un răspuns universal valabil, ci mai degrabă răspunsurile trebuie căutate prin filtrarea propriilor dorințe și nevoi. Există însă o serie de criterii de care ar trebui ca un tânăr să țină cont atunci când se orientează spre o meserie sau profesie:

  • Gândește-te la o meserie/profesie care să îți aducă împlinire, care să îți satisfacă nevoile și interesele, să fie în acord cu principiile tale de viață.
  • Analizează atent propriile abilități și aptitudini, evaluează competențele pe care le deții și stabilește dacă ai nevoie de cursuri/instruiri suplimentare care să te ajute să devii mai bun într-un anumit domeniu.
  • Alege un loc de muncă care îți oferă posibilitatea de a avansa și de a-ți construi o carieră, precum și metode de training/formare profesională.
  • Alege un mediu de lucru sănătos, în care se promovează colegialitatea și spiritul de echipă, care pune accent pe bunăstarea angajaților.
  • Orientează-te către niște condiții de muncă potrivite nevoilor tale – atât ca program, cât și ca mod de lucru (de la birou, de acasă sau pe teren).
  • Asigură-te că ești remunerat conform așteptărilor tale, iar salariul pe care îl vei primi îți acoperă costurile lunare pentru necesitățile de bază.

Bineînțeles că aceste criterii sunt orientative, ele reprezintă doar un punct de plecare în luarea deciziei cu privire la începutul profesional. Și mai ales, primul job nu înseamnă că este și ultimul. Doar intrând în câmpul muncii descoperim aspecte pe care înainte nu le cunoșteam. De aceea, setea de cunoaștere și dorința de a evolua trebuie să stea la baza vieții noastre. Pentru că viața noastră reprezintă suma tuturor alegerilor pe care le-am făcut până în momentul de faţă şi a celor pe care le vom face în continuare. Întrucât suntem liberi să alegem, avem controlul vieţii noastre şi o putem proiecta aşa cum ne dorim sau visăm.

Crearea carierei profesionale este un proces care se desfăşoară de-a lungul vieţii, începând de timpuriu cu traseul educaţional şi continuând cu cel profesional. Cariera nu înseamnă neapărat prestigiu sau câştiguri materiale mari, ci înseamnă un echilibru între lucrurile care contează cel mai mult pentru tine, indiferent de profesia pe care o ai.

Oamenii petrec la muncă o mare parte din timpul lor. Nu este totuna să ai sentimentul că ţi se potriveşte ceea ce faci, lucrezi cu plăcere, eşti bun în munca ta, eşti apreciat de colegi, şefi, sau faci o muncă doar pentru a câştiga bani, fără plăcere, mulţumire şi bucuria împlinirii profesionale. Satisfacţia în muncă şi satisfacţia în viaţă depind de măsura în care persoana gaseşte modalităţi de a-şi dezvolta aptitudinile şi interesele, personalitatea şi imaginea de sine. Prin urmare, alegerea profesiei este o decizie care merită toată atenţia. Fiecare este bun sau cel mai bun într-un anumit domeniu. Dacă descoperi la ce te pricepi cel mai bine, deja ai făcut primul pas spre succes.

__________________

Proiectul VIITOR este finanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020, Axa prioritară 2: Îmbunătățirea situației tinerilor din categoria NEETs, Obiectiv tematic 8, Prioritatea  de  investiție 8.ii, Apel de proiecte POCU/910/2/4/Operațiune compozită O.S. 2.1, 2.2.