Skip links

Recomandări Pentru Susținerea cu Succes a Unui Interviu de Angajare

Găsirea unui loc de muncă poate fi uneori un proces extrem de complicat, mai ales când se ajunge în momentul susținerii interviului de angajare. Întregul proces de intervievare poate induce în rândul candidaților o stare de anxietate, care poate dăuna modului de desfășurare propriu-zisă a discuției cu potențialul angajator. Emoția de a nu spune sau face vreo greșeală care le-ar putea ruina succesul interviului poate influența în mod negativ succesul interviului. Dacă emoțiile devin copleșitoare, persoana intervievată trece prin tot felul de stări, care nu îi permit să își pună în valoare calitățile și competențele.  

De aceea, în cele ce urmează îți prezentăm câteva recomandări pentru a avea un interviu reușit! 

Informează-te cu privire la postul pentru care aplici și compania angajatoare 

A nu te documenta suficient cu privire la activitatea pe care o desfășoară compania la care dorești să te angajezi înainte de a merge la un interviu, constituie o dovadă că nu îți dorești suficient jobul și de asemenea, din start, angajatorul îți va acorda foarte puține șanse de a-l câștiga. Dacă îți dorești cu adevarat să obții locul de muncă, încearcă să te documentezi cât mai bine despre companie, cerințele pentru poziția respectivă și pregătirea necesară pe care o presupune. Cea mai la îndemână metodă de informare este internetul, însă nu exclude nici posibilitatea de a discuta în prealabil cu oameni care au același tip de job. 

Pune preț pe punctualitate și respectă ora programată 

Atunci când ești informat cu privire la ziua și ora programată pentru interviu, asigură-te că o poți respecta. Fii punctual, ba chiar încearcă să ajungi mai devreme. Dacă ai nevoie de un taxi, comandă-l din timp. Asigură-te că știi unde mergi pentru interviu ca să nu te rătăcești și ca să ajungi la timp sau cu câteva minute mai devreme. În cel mai rău caz, în cazul în care din motive obiective este posibil să întârzii 5-10 minute, anunță persoana cu care susții interviul.   

Acordă importanță modului în care te prezinți la interviu 

Deși pot părea aspecte mai puțin importante, modul în care te prezinți la interviu, ținuta aleasă și limbajul corpului contribuie semnificativ la modul în care decurge o discuție. Ai o prezență îngrijită, astfel încât angajatorul să aprecieze interesul acordat job-ului. Limbajul corpului este adesea subestimat de candidați, dar este un element esențial al interviului de angajare. Stai drept pe scaun și privește direct în ochii intervievatorilor când vorbești. Chiar dacă ești nervos, încearcă să nu te foiești sau să îți rozi unghiile și răspunde la întrebări cu încredere. 

 Nu te concentra exlusiv pe beneficiile pe care le vei obține 

Este firesc să fii interesat de avantaje, sistemul de bonusuri și nivelul salariului, însă ține cont ca există și alte informații la fel de importante despre care ai putea să te interesezi. Nu este recomandat să  fii primul care aduce în discuție salariul, să te arăți preocupat numai de acest aspect sau să fii lipsit de flexibilitate în situația unei negocieri. 

Nu face comentarii negative despre fostul angajator 

Dacă ultimul loc de muncă nu a fost cel mai potrivit pentru tine, este recomandabil să eviți   comentariile negative la adresa fostului angajator. Răspunde sincer la întrebările cu privire la motivele care te-au făcut să renunți la respectivul loc de muncă, fără să îndrepți toată responsabilitatea asupra fostului angajator. Astfel, o atitudine corectă și decentă în această situație, va contribui la crearea unei imagini bune în fața noului angajator. 

Prezintă o atitudine potrivită 

Pesimismul sau lipsa de încredere nu fac decât să umbrească acele calități cu care candidatul se poate prezenta în fața angajatorului. În schimb, concentrarea asupra calităților personale mărește probabilitatea obținerii acelui loc de muncă, pentru că, în acest mod, candidatul își acordă în primul rând lui o șansă. Gradul de optimism poate face diferența între doi candidați la fel de bine pregătiți. Gândirea constructivă este de folos înainte de interviu. Folosirea gândirii pentru a aduce în prim plan determinarea, încrederea și succesul, este ceea ce fac deja unii candidați. O abordare optimistă reduce stresul și crește sentimentul de bunăstare. 

__________________ 

Proiectul VIITOR este finanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020, Axa prioritară 2: Îmbunătățirea situației tinerilor din categoria NEETs, Obiectiv tematic 8, Prioritatea  de  investiție 8.ii, Apel de proiecte POCU/910/2/4/Operațiune compozită O.S. 2.1, 2.2.