Personalități rome, modele de success pentru tinerii neets
În ritmul rapid al vieții contemporane, tinerii sunt nevoiți să caute modalități de a-și găsi rapid calea potrivită de dezvoltare pe care o vor urma în urcarea lor spre atingerea scopului stabilit. Astfel, în căutarea unor piloni de susținere în luarea deciziilor și selectarea direcțiilor, generația tânără apelează deseori la exemple concrete de personalități, viața cărora li se pare demnă de urmat, pentru că, după cum o știm bine cu toții, să iei exemplu de la persoana care a trecut drumul înaintea ta poate fi extrem de benefic și util.
Există prejudecăți, în ceea ce privește modelele de etnie romă, însă există și personalități care să le dărâme. În cazul populației rome, pe cât de împovărată de etichete și stigmatizări sociale este această etnie, pe atât este de înzestrată cu valori și caractere remarcabile. Exemple concludente se pot regăsi atât pe plan național, cât și internațional.
Charlie Chaplin
Cel care a revoluționat cinematografia lumii prin genialitatea tehnicilor sale este de etnie romă. Charlie Chaplin este cel mai mare comediant de film mut al secolului XX. Numele lui nu are nevoie de prea mare descriere, așa că vom aminti doar că Charlie Chaplin este câștigătorul a două Oscaruri onorifice. Viața lui de lucru în lumea divertismentului a durat peste 75 de ani. Printre filmele sale celebre, se enumeră: The Great Dictator, Modern Times, The Gold Rush și City Lights. În 1999, Institutul American de Film l-a clasat pe Chaplin între cele 10 cele mai mari legende de pe marele ecran din toate timpurile.
Cunoscut pentru rolurile sale incredibile și, mai ales, pentru personajul „The Tramp”, Charlie Chaplin a fost o figură emblematică a filmului mut și unul dintre primele superstaruri pe care le-a creat industria cinematografică. Actorul de origine britanică a reușit, prin pălăria sa rotundă și mustața sa celebră să aducă magie pe marele ecran, lăsând o moștenire artistică impresionantă.
Născut în Londra anului 1889, Charles Spencer Chaplin a fost crescut într-o familie care a cunoscut atât frumusețea artei, cât și negura unei vieți chinuite de boli și adicții. Alcoolic, tatăl său și-a abandonat familia imediat după nașterea lui Charlie, lăsându-l pe acesta și pe fratele său mai mare, Sydney, în grija mamei, Hannah, o cântăreață cunoscută sub numele de scenă Lily Harley.
Pentru câțiva ani, Hannah a câștigat suficient pentru a avea grijă de Charlie și Sydney. Însă, în timpul unui spectacol, aceasta are o criză inexplicabilă, iar micuțul Charlie, la doar cinci ani, este trimis pe scenă pentru a o înlocui. Știa deja să cânte și avea o prezență artistică uluitoare, obișnuit deja cu viața de scenă de la mama sa. Din acel moment Hannah nu își mai revine, începe să se confrunte cu tulburări psihologice foarte grave, pierde toți banii și, în cele din urmă, ajunge să fie internată într-un azil. Iar cei mici sunt nevoiți să aibă grijă singuri unul de altul, trăind în așezăminte pentru săraci.
De la copilul nevoit să se întrețină singur de la cinci ani, la superstarul industriei cinematografice
Înarmat cu iubirea pentru scenă și nevoit să-și găsească singur un drum în viață, Charlie Chaplin este determinat să-și facă un nume în lumea artistică. Așa că, în 1897, folosindu-se de contactele mamei sale, ajunge să lucreze în trupa de dansatori de clog (o formă de step), Eight Lancashire Lads. Însă nu este deloc o perioadă fericită pentru el, fiind nevoit să facă tot felul de alte job-uri pe lângă, pentru a supraviețui.
În cele din urmă, primește un rol de paj în producția „Sherlock Holmes” cu ajutorul căruia ajunge în 1908 să înființeze, împreună cu Fred Karno, o trupă de pantomimă. Chaplin joacă rolul unui alcoolic în scketch-ul comic „A Night in an English Music Hall” care se bucură de succes și care îl ajută să fie remarcat de producătorul american Mack Sennett, cu care semnează un contract de 150 de dolari pe săptămână și ajunge în Statele Unite ale Americii. Și în 1914, Charlie Chaplin își face debutul în cinematografie, cu rolul din filmul „Make a Living”.
Pentru a se diferenția de toți ceilalți actori, Chaplin se decide să creeze personajul „The Little Tramp” pe care îl vedem pentru prima dată în pelicula „Kid Auto Races at Venice”. Iar anul următor actorul a jucat în 35 de filme, printre care „Tillie’s Punctured Romance”, prima comedie de lung metraj. Și tot în 1915, Chaplin reușește să-și crească salariul la 1250 de dolari pe săptămână și să-l angajeze pe fratele său Sydney să-i fie manager.
Până la vârsta de 26 de ani, Chaplin devine un superstar și câștigă nu mai puțin de 670,000 de dolari pe an. Devine un bărbat bogat, dar și determinat să aibă succes. Așa că, în 1919, face împreună cu Douglas Fairbanks, Mary Pickford și D.W. Griffith compania United Artists. Și începe să regizeze și să producă. Actorul a avut o viață tumultoasă atât pe ecran, cât mai ales în afara lui. A fost recunoscut datorită rolurilor sale minunate, dar și a aventurilor pe care le avea cu actrițele cu care lucra. În 1918 se căsătorește cu Mildred Harris, atunci când aceasta avea doar 16 ani. După doar doi ani, cei doi se despart, iar actorul se căsătorește în 1924, cu o altă actriță de aceeași vârstă, Lita Grey, pe care o alesese să joace în filmul „The Gold Rush”. Cei doi se despart în 1927 după ce au doi copii – Charles Jr. și Sydney.
În 1936, Chaplin se căsătorește din nou, de data aceasta cu Paulette Goddard, o cântăreață de cor de care se desparte în 1942. Relația acestora este urmată de un scandal foarte mare în care este implicat actorul, atunci când actrița Joan Barry îl dă în judecată pentru a-și recunoaște copilul. În cele din urmă, testul de paternitate demonstrează că nu el era tatăl fetiței, însă, în urma procesului acesta trebuie să plătească daune copilului. În 1943, Chaplin se căsătorește din nou, de data aceasta cu Oona O’Neill, fata de 18 ani a dramaturgului Eugene O’Neill. Iar cei doi au, poate în mod surprinzător, o căsnicie fericită și opt copii împreună.
Controversele din jurul vieții sale personale au fost dezbătute și în cartea „The Charlie Chaplin Archives” în care se vorbește despre eforturile pe care le-a făcut actorul pentru a preveni un scandal monstru și în care a plătit unui doctor suma de 25,000 de dolari pentru a falsifica certificatul de naștere al unuia dintre copiii săi. Tot de aici aflăm și cum s-a discutat deportarea lui în Senatul american din cauza numeroaselor violări ale legii, a acuzațiilor de viol și a relațiilor pe care le-a avut cu minore. În plus, actorul a fost acuzat că este asociat cu grupări pronaziste.
În tot acest timp, scandalurile în care este implicat ajung să țină prima pagină în Marea Britanie. Însă acest lucru nu îl împiedică pe Chaplin să își arate susținerea pentru sovietici în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial. Simpatizant al regimului comunist, acesta devine în 1947 un dușman al poporului. Un superstar decăzut din toate drepturile devine țina tuturor criticilor și un eșec al box-office-ului.
Și în tot acest climat nefavorabil, în 1952, Chaplin vrea să participe la premierea din Londra a filmului „Limelight”. Însă, ajuns în regat își dă seama că nu are permisiunea de a intra și că este nevoit să reaplice pentru asta. Iar, în acest sens, să răspundă la toate acuzațiile care i se aduceau. Lucru pe care actorul nu îl face și se mută în Elveția, țară în care a și murit pe 25 decembrie 1977, în casa sa din Corsier-sur-Vevey, Vaud. Actorul i-a avut alături pe Oona și cei opt copii ai lor.
Însă, moartea sa nu avea să fie și sfârșitul poveștii. Corpul actorului a fost furat și îngropat în apropiere de lacul Geneva de către doi bărbați care au cerut 400,000 de dolari pentru a-l înapoia. În cele din urmă, cei doi, au fost prinși după 11 săptămâni, iar corpul lui Charlie Chaplin a fost recuperat.
Astfel, Charlie Chaplin de la copilul rom, nevoit să se întrețină singur de la cinci ani, a ajuns să fie superstarul industriei cinematografice.
Rona Hartner
Este de origine germană și etnie romă, iar mai presus de aceste detalii, Rona eclipsează prin talent, energie și performanță.
S-a născut în București în anul 1973, iar la 23 de ani obținea rolul principal și interpret al melodiilor în filmul Gadjo dilo – Străinul nebun, regizat de francezul Tony Gatlif. Prestația extraordinară i-a adus premii precum cel pentru cea mai bună actriță, Leopardul de bronz, la Festivalul Internațional de Film Locarno. A evoluat cu succes și în alte producții, multe la număr, realizate în special în Franța. Rona Hartner este cunoscută și pe scena de teatru din Paris. În ceea ce privește cariera muzicală, Rona a editat primul album muzical, Seule ŕ Paris, în 1999. A susținut concerte cu taraful său de muzicanți Serioja Orchestra și a mai editat Boum Ba Clash, un album cu melodii țigănești transpuse în ritm modern. Cel mai recent album muzical se numește Natură, lansat în 2011, Paris. Și de parcă nu ar fi fost suficient, Rona Hartner este vorbitoare de 7 limbi: română, germană, engleză, franceză, spaniolă, italiană și romani.
Connect-R
O altă personalitate romă, foarte cunoscută în rândul tinerilor și nu numai, este Ștefan Relu Mihalache, după cum apare în cartea de identitate. Connect-R și-a început cariera la vârsta de 8 ani ca dansator, apoi la 15 ani a descoperit hip-hopul, stil care a devenit una dintre marile lui pasiuni. A intrat prima oară într-un studio în 1997, cu ocazia înregistrării primei sale piese, „Observ”. Deși acum se bucură de viață, reușite, succes și toate roadele muncii sale, Connect-R a avut o copilărie grea și o poveste de viața emoționantă.
Astăzi, Connect-R este mândru de etnia lui, însă lucrurile nu au stat mereu așa. Artistul își amintește că anii școlii au însemnat un adevărat șoc pentru el, pentru că și-a dat seama că este tratat altfel decât ceilalți.
“Învățătoarea m-a pus din prima zi să stau în ultimele bănci, deși nu eram cel mai înalt, iar când avea inspecții mă invoia că să nu-i stric ora. Am ajuns acasă și am luat o perie de sârmă, săpun și am început să mă frec pe mână. Și acum am semnul. În mintea mea era ideea că trebuie să scap de culoarea asta, care era ceva ca o murdărie și să fiu că ceilalți copii. Mama mi-a explicat că România este o țară care ne-a adoptat, că suntem români chiar dacă avem altă etnie și că vorbim limba română. De atunci eu știu că sunt român în primul rând. A fi rom pentru mine e așa, o subdiviziune!”, a povestit Connect-R.
„Ne-am mutat în Militari unde am cam făcut foamea. Fabrica de Mase Plastice s-a închis, tata a fost depășit de tehnologie și nu a mai putut să muncească. Tabla nu prea mai exista ca materie primă pentru acoperișuri. Au fost zile în care efectiv am făcut foamea. Mama și-a vândut tot aurul, tot ce era mai bun prin casă. A fost o perioadă de câțiva ani cumplită”, a mai povestit Connect-R.
În adolescență s-a îndrăgostit de poezie, iar lirica s-a transformat în muzică hip-hop dintr-o întâmplare. La 16 ani avea deja trupa lui – Gigantzii și dădea interviuri la Atomic TV, însă lucra că tinichighiu la un service auto.
Când le-a spus părinților că vrea să se facă cântăreț, mama lui a fost cea care l-a încurajat. “Mama a fost întotdeauna încrezătoare în pasiunea mea. Dacă azi i-aș spune că vreau să mă fac cosmonaut, mi-ar da toți banii din lume. Tata, în schimb, e mai pragmatic, deși e tot artist. Când bea ceva, îți cântă orice, de la Tom Jones la Harry Belafonte. Dar nu a crezut niciodată că din artă se poate trăi, de aceea nici nu m-a încurajat să merg pe drumul asta”, a mai spus Connect-R, care azi este unul dintre cei mai în vogă artiști din România.
____________________
Proiectul VIITOR este finanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020, Axa prioritară 2: Îmbunătățirea situației tinerilor din categoria NEETs, Obiectiv tematic 8, Prioritatea de investiție 8.ii, Apel de proiecte POCU/910/2/4/Operațiune compozită O.S. 2.1, 2.2.