Skip links

ÎNCADRAREA ÎN MUNCĂ A PERSOANELOR CU DIZABILITĂȚI

Articolul 74 din Legea nr. 448/2006 prevede că persoanele cu dizabilități au dreptul să li se ofere condițiile necesare pentru a-și exercita meseria sau ocupația, pentru a menține un loc de muncă și șanse egale pentru a avansa profesional. Încadrarea în muncă se realizează în funcție de pregătirea profesională a fiecărei persoane în parte, iar dovada dizabilității este stabilită de către comisiile de evaluare de la nivelul fiecărui județ sau la nivelul unuia dintre sectoarele municipiului București.

Pentru încadrarea în muncă, capacitatea profesională se verifică printr-o probă de angajare plătită, care durează cel puțin 45 de zile lucrătoare, potrivit art. 84 din Legea 448/2006 actualizată în 2019.

De asemenea, poți fi angajat în următoarele forme:

 • pe piața liberă a muncii;
 • în forme protejate;
 • la domiciliu.

În rândul formelor protejate de angajare, se încadrează locurile de muncă protejate și unitățile protejate autorizate. Acestea sunt firme înființate de persoane fizice sau juridice, publice sau private, care angajează persoane cu dizabilități.

De regulă, unitățile protejate fac parte din următoarele două categorii: cu personalitate juridică și fără personalitate juridică. A doua categorie poate include ateliere, instituții publice sau non-guvernamentale, secții sau poate fi organizată de persoana cu dizabilități care dorește să realizeze activități economice independente.

Găsirea unui loc de muncă este doar primul pas și de aceea îți vom oferi câteva sfaturi pentru a te ajuta să te adaptezi mai ușor la noul loc de muncă.

a) Cunoaște-ți drepturile

Este foarte important să îți cunoști drepturile și să menționezi orice problemă managerului. Dacă angajatorul nu îți oferă perioadă de probă de minim 45 de zile sau dacă acesta redactează un contract care conține clauze contractuale nefavorabile, nu accepta oferta de angajare.

De asemenea, dacă ai acceptat jobul, dar vezi că nu sunt respectate clauzele contractuale, poți să încetezi oricând contractul. Trebuie să reții faptul că indiferent de cine încetează contractul, tu ai dreptul la 30 de zile de preaviz plătit.

b) Nu accepta niciun act de discriminare

În România discriminarea este o problemă comună la locul de muncă și nu există o modalitate concretă de combatere a acesteia. Atunci când un coleg comite un act de discriminare de orice tip, nu ezita să vorbești cu managerul de proiect sau cu un alt superior.

Dacă nu te simți confortabil la locul de muncă nu vei da randament și productivitatea ta va fi scăzută. De aceea este indicat să abordezi o discuție cu managerul despre orice tip de

conflict cu colegii.

c) Participă la orice activitate organizată de companie

Pentru a te integra la un loc de muncă este bine să încerci să participi la cât mai multe activități organizate de angajator. Fie că este vorba despre petrecerile de Crăciun sau de un

teambuilding, aceste evenimente te ajută să creezi relații cu mai mulți colegi de la birou.

d) Discută cu managerul

Atunci când întâmpini o problemă discută cu managerul pentru a o putea soluționa cât mai eficient. De asemenea, managerului poți să îi ceri feedback constant și să îi menționezi dacă nivelul de muncă este prea solicitant pentru tine sau dacă dorești să te muți pe un alt proiect.

Ca persoană cu handicap, poți practica aproape orice meserie în care dizabilitatea nu reprezintă un impediment în realizarea sarcinilor de zi cu zi. Mai jos sunt câteva sugestii de joburi:

 • Freelancer – o meserie relativ simplă, care îți permite să lucrezi de acasă. Singura condiție este să ai o specializare sau să fii dispus să înveți din mers. Dacă te pricepi să scrii, te poți înscrie pe o platformă de profil, pentru a scrie sau corecta cărți digitale; dacă știi Photoshop și alte programe similare, poți aplica pentru proiectele din sfera de design grafic etc. Chiar dacă ești de părere că nu ai un skill de care să profiți, poți învăța o mulțime de lucruri prin intermediul platformelor online de tip MOOC;
 • Asistent virtual – te vei ocupa de organizarea programului angajatorilor tăi, vei răspunde la emailuri, iar uneori chiar vei coordona sarcini realizate de alți angajați;
 • Specialist Social Media – dacă adori să petreci timp pe rețelele sociale, poți folosi aceste platforme pentru a obține un venit decent. Firmele mici sau unii antreprenori nu au timp să își administreze rețelele sociale, așa că angajează oameni pentru a se ocupa de acest lucru pentru ei;
 • Tester de aplicații mobile – este unul dintre puținele locuri de muncă în care nu ai nevoie de experiență sau de o anumită specializare. Tot ce ai de făcut este să îți instalezi o aplicație pe telefon sau să intri pe pagina web pe computer și apoi să completezi un chestionar referitor la experiența avută. Dacă descoperi anumite anomalii sau întâmpini dificultăți în accesarea unor secțiuni din aplicație, trebuie să raportezi acest lucru;
 • Traducător – dacă știi bine o limbă străină, poți munci ca translator, fie pentru un centru de traduceri, fie online. Vei avea ocazia să traduci documente, diverse articole și chiar reviste sau cărți dintr-o limbă în alta. Dacă ești specializat pe o limbă străină, cu atât mai ușor vei găsi un astfel de loc de muncă;
 • Tutore – dacă ai răbdare și îți place să explici diverse concepte altora, poți câștiga din acest lucru. Există numeroase platforme cu joburi de tutore pentru matematică, limbi străine, fizică, biologie etc.
 • Contabil – poți munci la o firmă sau să ai propria firmă și să lucrezi pentru mai mulți clienți. Ai nevoie de studii superioare de specialitate, însă, după ce capeți experiență, îți va fi destul de ușor să găsești un nou job;
 • Software developer – așa cum îi spune și numele, un astfel de profesionist se ocupă de scrierea de cod, testarea, îmbunătățirea și mentenanța aplicațiilor sau diverselor programe.

Ca persoană cu dizabilități, ai numeroase opțiuni de dezvoltare profesională. Angajarea îți va oferi nu doar ocazia de a te întreține, ci și de a-ți dovedi ție însuți că îți poți depăși limitele, iar satisfacția lucrului bine făcut va fi o bucurie în sine.

____________________

Proiectul VIITOR este finanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020, Axa prioritară 2: Îmbunătățirea situației tinerilor din categoria NEETs, Obiectiv tematic 8, Prioritatea  de  investiție 8.ii, Apel de proiecte POCU/910/2/4/Operațiune compozită O.S. 2.1, 2.2.